Gyakori kérdések és válaszok

Meddig jelentkezhetek, ha Dániában szeretnék továbbtanulni?

A jelentkezési határidő március 15. Utána is lehet jelentkezni, de a felvétel esélyei csökkennek.

Mi a jelentkezés menete?

Időpont egyeztetés után személyesen találkozol munkatársunkkal. Ekkor mire számíthatsz:

  • egy angol nyelvi teszt kitöltése,
  • elbeszélgetés általános témákról – angol nyelven :),
  • motivációs levél megírása angol nyelven,
  • útmutatás a jelentkezési lap kitöltéséhez.

Ha a nyelvvizsga nem sikerül, egy hónapon belül újra megpróbálkozhatsz, térítésmentesen.

A teszt sikeres kitöltése csak előfeltétele a jelentkezésnek, a végleges döntést egy telefonos- vagy Skype-interjú után az iskolák hozzák meg, és a jelölteket az eredményről május-június folyamán értesítik.

Mi az a regisztrációs kaució?

A regisztráció költsége 15 000-25 000 forint között van.

A 15 000 ill. 20 000 forint regisztrációs díj nem kerül visszafizetésre.

A 25 000 forintos előleget a legtöbb esetben visszafizetjük. 

Részletekért keress meg minket.

Milyen költségekkel jár a dániai tanulás?

A tanulmányaid során számítanod kell a kiutazás (hazalátogatások) költségével a szállással, amely várostól függően havi átlag 2-3 ezer korona, a helyi közlekedés, étkezés, szórakozás kötségeivel.

A programok az EU tagországokból jelentkező diákok számára tandíjmentesek. Azonban néhány intézmény bevezetett egy úgynevezett regisztrációs díjat. Ez a díj felvétel után fizetendő, és az első heti programok, kirándulások, tananyagok költségét fedezi.

Dolgozhatok is a tanulmányaim mellett?

Habár Dániában nincs korlátozva a diákmunka, az egyetemek heti 15 órát javasolnak, annak érdekében, hogy a munka ne menjen a tanulás rovására. A minimális bér: 100 DKK/óra (azaz kb. 3.500-4.000 Ft/óra). A külföldi, tehát dánul nem tudó diákok számára vállalható munkák: újságkihordás, takarítás, mosogatás, felszolgálás, gyermekfelügyelet, kertészkedés.

A munkakereséshez tanácsokat adunk mi is, és néhány iskola is, de a helyszínen, természetesen, mindenkinek magának kell utánajárnia, helyt állnia.

Lesz egészségbiztosításom?

A dániai tanulmányok idején a diákok teljeskörű biztosítással rendelkeznek (amely nem terjed ki a fogászati ellátásra). A dániai tartózkodás alatt Magyarországon NEM KELL egészségbiztosítási járulékot fizetni. Ki kell viszont váltani az EU-ban évényes egészségbiztosítási kártyát, hogy a tartózkodási engedély megérkezéséig is legyen biztosításod.

Hogyan lesz tartózkodási engedélyem?

Kiérkezéskor kell igényelni a helyi bevándorlási hivatalnál, de az iskolák általában segítenek ebben. Általában 3-5 hetet kell rá várni.

A tartózkodási engedéllyel:

  • 1-2 évig legális tartózkodás engedélyezett Dániában
  • legálisan munkát lehet vállani
  • biztosított az ingyenes egészségügyi ellátás

Hol fogok lakni?

Kollégiumi szállás igényelhető még Magyaroszágról, költsége 2-3000 DKK között van. 2-3 havi bérleti díjat kaucióként előre ki kell fizetni.

Albérlet: városonként változó az ár, de sokkal drágább, mint Magyarországon. Ráadásul 2-3 havi bérleti díjat kaucióként előre ki kell fizetni. Ugyanakkor olcsóbb a kollégiumi elhelyezésnél, ha több diák közösen vesz ki egy lakást. Magyarorszáról nehezen intézhető.