Hasznos információk

Ha kérdésed van, fordulj bátran hozzánk!

Kiutazás

Dániába több módon is kiutazhatsz.

Ha lehetőség van rá, szüleid kivihetnek autóval, ezzel kicsit megkönnyítve a költözködést.

Utazhatsz repülővel, időben megváltott jeggyel ez sem elérhetetlen árú.

Autóbusszal:

Ha nem sikerül mindent magaddal vinni kiutazáskor, a kövekező csomagküldő szolgálatokat keresd:

Szállás

Dánia nagyobb városaiban nem könnyű szállást találni. A bérleti díj, akár kollégiumi elhelyezés esetén is 2.000-3.500 dán korona között van, a hely méretétől, elhelyezkedésétől függően. Minden esetben először kollégiumi elhelyezéstjavaslunk. Kiutazás után, és az első pár hét elteltével könnyebb helyben egy nagyobb lakástkeresni, és többeknek együtt kibérelni azt.

Nagyon fontos, hogy a szálláskeresést már a jelentkezés beadásakor megkezdd

Hivatalos ügyek

EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁS:

A kiutazás előtt az OEP-nél igényelned kell a “kék” nemzetközi egészségbiztosítási kártyát. Ezzel biztosítva vagy Dániában, amíg nem kapod kézhez a tartózkodási engedélyed, amely egyben egészségbiztosítási kártyaként is szolgál.

TARTÓZKODÁSI ENGEDÉLY:

Kiérkezés után mindjárt igényelni kell, a legtöbb iskolában segítenek ebben. Kb. 6 hét az eljárás ideje.

Ezzel a kártyával jogosulttá válsz ingyenes egészségbiztosításra, munkavállalásra és tartózkodásra Dániában.

Egy úgynevezett “nem-ID” kódot is kapsz majd, amely egy személyes bejelentkezési kód az összes dániai hivatalos ügy intézésére szolgáló on-line rendszerbe (adó, egészségügy, bankügyek, könyvtár, önkormányzati ügyek, munkavállalás stb.).

Diákmunka

Habár Dániában nincs korlátozva a diákmunka, az egyetemek heti 15 órát javasolnak, annak érdekében, hogy a munka ne menjen a tanulás rovására. A minimális bér: 110 DKK/óra (azaz kb. 5.000 Ft/óra). A külföldi, tehát dánul nem tudó diákok számára vállalható munkák: újságkihordás, takarítás, mosogatás, felszolgálás, gyermekfelügyelet, kertészkedés.

A munkakereséshez tanácsokat adunk mi is, és néhány iskola is, de a helyszínen, természetesen, mindenkinek magának kell utánajárnia, helyt állnia.

Diákmunkát a tapasztalatok szerint 3-9 hónap alatt lehet találni. Tudunk segíteni abban, hogy milyen módon, hol és hogyan érdemes keresni.

Dán nyelvtanulás

A nemzetközi programokon Dániában az oktatás angol nyelven történik.

Bár a dánok körülbelül 83%-a beszél angolul, nagy előnyt jelent, ha a diákok kiérkezéskor már beszélik egy kicsit a dán nyelvet.

Munkát is könnyebb találni némi dán nyelvtudással.

kiutazás előtt Budapesten a Skandináv Házban, Szegeden pedig a Study in Denmark irodájában van lehetőség a dán nyelv alapjainak elsajátítására.