Várható költségek

Az alábbiakban felsoroljuk, hogy a dániai továbbtanuláskor milyen költségekkel kell számolnod.

Dániába utazás előtt:

Regisztrációs költség

A regisztráció költsége 15 000-25 000 forint között van.

A 15 000 ill. 20 000 forint regisztrációs díj nem kerül visszafizetésre.

A 25 000 forintos előleget a legtöbb esetben visszafizetjük. 

Részletekért keress meg minket.

(Ha iskolába jelentkezni szeretne, nincs szerződésünk, mégis segíthetünk felvételi és gyakorlati kérdésekben. Az ár 25.000 forint a regisztrációnál, és további 25.000 forint, ha felvételt nyernek.)

Nyelvi teszt

AP és Bachelor diplomára jelentkezéskor a fenti regisztációs díj fedezi a teszt költségét, melyet nálunk le tudsz tenni. Ha van legalább B2 szintű angol nyelvvizsgád, akkor csak csatolnod kell azt a jelentkezésedhez.

Bachelor képzésre való jelentkezéskor a VIA-n Global Business Engineering szakon rendelkezned kell nemzetközi nyelvvizsgával, mint amilyen az IELTS, TOEFL, vagy a Cambridge Advanced. Ezek eredménye nem lehet 2 évnél régebbi. A tesztek vizsgadíjai átlag 50.000 Ft–ba kerülnek, és a nyelvvizsgaközpontokban tehetsz ilyen nyelvvizsgát.

Iskoláknak fizetendő

Egyes iskolák a sikeres jelentkezés után egy előzetes regisztációs előleget kérnek. Ez a díj csak sikeres felvétel esetén fizetendő, és példaul az első heti programok, kirándulások, tananyagok költségét fedezi.

  1. Dania Academy, Randers – Viborg: 150 € ("service packet")
  2. BAAA, Aarhus: 100 € ("materials fee")

 

Dániai tartózkodás idején:

Tandíj

Az EU tagországok állampolgárai számára a dán felsőoktatás tandíjmentes.

Szállás

Kollégiumi szállás igényelhető még Magyaroszágról, költsége 2-3.500 DKK között van. 2-3 havi bérleti díjat kaucióként előre ki kell fizetni.

Albérlet: városonként változó az ár, de sokkal drágább, mint Magyarországon. Ráadásul 2-3 havi bérleti díjat kaucióként előre ki kell fizetni. Ugyanakkor olcsóbb a kollégiumi elhelyezésnél, ha több diák közösen vesz ki egy lakást. Magyarorszáról nehezen intézhető.

Mindennapi kiadások

Összességében elmondható, hogy az árak magasabbak, mint Magyarországon. Számítani kell az étkezés, közlekedés, szórakozás, kommunikáció költségével, továbbá a kiutazás (hazalátogatás) költségével is.

Készítettünk egy összehasonlítást, hogy átlagban mekkora havi költséggel jár a továbbtanulás Dániában, illetőleg Magyarországon, valamint hogy milyen bevételekre számíthatsz a tanulmányaid idején. A költségek összehasonlítását itt találod.