Várható költségek

Az alábbiakban felsoroljuk, hogy a dániai továbbtanuláskor milyen költségekkel kell számolnod.

Dániába utazás előtt:

Regisztrációs előleg

25.000 Ft fizetendő az ügynökségünknél – munkatársainknál történő regisztrációkor.

Az előleg teljes össszegét visszatérítjük amennyiben:

  1. A tanulmányaidat a tervek szerint megkezded Dániában ÉS
  2. Befejezed az első félévet ÉS
  3. Beiratkozol a második félévre.

Ha 2-szer elbuksz az angol nyelvi teszten, és szükséged van egy 3. próbálkozásra is, VAGY ha nem vesznek fel az 1. helyen megjelölt prioritásra, és szükséged van a segítségünkre ahhoz, hogy bejuss a 2. helyre, akkor nem térítjük vissza a regisztrációs előleget.

 

Budapest + Eger + Miskolc területeken egy 15.000 Ft összegü vissza nem térítendö díjat kell fizetned. 

Nyelvi teszt

AP és Bachelor diplomára jelentkezéskor a fenti regisztációs díj fedezi a teszt költségét, melyet nálunk le tudsz tenni. Ha van legalább B2 szintű angol nyelvvizsgád, akkor csak csatolnod kell azt a jelentkezésedhez.

Bachelor- és mesterképzésre való jelentkezéskor az AAU-n és Bachelor képzésre a VIA-n Global Business Engineering szakon rendelkezned kell nemzetközi nyelvvizsgával, mint amilyen az IELTS, TOEFL, vagy a Cambridge Advanced. Ezek eredménye nem lehet 2 évnél régebbi. A tesztek vizsgadíjai átlag 45.000 – 50.000 Ft–ba kerülnek, és a nyelvvizsgaközpontokban tehetsz ilyen nyelvvizsgát.

Iskoláknak fizetendő

Egyes iskolák a sikeres jelentkezés után egy előzetes regisztációs előleget kérnek. Ez a díj csak sikeres felvétel esetén fizetendő, és az első heti programok, kirándulások, tananyagok költségét fedezi.

  1. UCN, Aalborg: 50 €
  2. Dania Academy, Randers – Viborg: 300 €
  3. BAAA, Aarhus: 100 €
  4. CPH-Business, Koppenhága: 100 €
  5. Zibat, Sjaelland: 150-400 € (könyvek)

 

Dániai tartózkodás idején:

Tandíj

Az EU tagországok állampolgárai számára a dán felsőoktatás tandíjmentes.

Szállás

Kollégiumi szállás igényelhető még Magyaroszágról, költsége 2-3.500 DKK között van. 2-3 havi bérleti díjat kaucióként előre ki kell fizetni.

Albérlet: városonként változó az ár, de sokkal drágább, mint Magyarországon. Ráadásul 2-3 havi bérleti díjat kaucióként előre ki kell fizetni. Ugyanakkor olcsóbb a kollégiumi elhelyezésnél, ha több diák közösen vesz ki egy lakást. Magyarorszáról nehezen intézhető.

Mindennapi kiadások

Összességében elmondható, hogy az árak magasabbak, mint Magyarországon. Számítani kell az étkezés, közlekedés, szórakozás, kommunikáció költségével, továbbá a kiutazás (hazalátogatás) költségével is.

Készítettünk egy összehasonlítást, hogy átlagban mekkora havi költséggel jár a továbbtanulás Dániában, illetőleg Magyarországon, valamint hogy milyen bevételekre számíthatsz a tanulmányaid idején. A költségek összehasonlítását itt találod.