Gyakori kérdések

Hogyan és milyen gyorsan találhatok munkát?

Ha azonnal szeretnél munkát találni, azt javasoljuk, hogy a lehető leghamarabb küld szét önéletrajzos jelentkezésedet a potenciális helyeknek. Általában körülbelül 1-2 hónapra van szükség ahhoz, ezért azt javasoljuk, hogy legyen elég kezdőtőkéd, hogy meg tudj élni amíg munkát nem szerzel.

Amennyiben úgy döntessz hogy a UCB-n fejezed be tanulmányaidat, az egyetem “HIRED by UCB” osztályán segítenek az angolok által elfogadott önéletrajz készítésében, interview előkészületekben valamint egyéb munkavállalási tanácsokkal is ellátnak. Arra is megadják a lehetőséget,hogy feliratkozz egy e-mail hírlevélre, amelyben értesítést kapsz minden számodra releváns megüresedett pozícióról.

Ezen felül számos munkaközvetítő ügynökség létezik, mint például a “Off to Work” és a “Blue Arrow”, amely segítségével különböző cégeknél dolgozhatsz egy-egy műszakot a város egész területén. Ezeken keresztül gyakorlatot szerezhetsz többféle iparágben is.

Mindazonáltal kérjük, olvasd el minden ügynökség feltételeit figyelmesen, mielőtt aláírnál velük egy szerződést, mivel szigorú követelményeknek és iránymutatásoknak vannak kitéve (például, hogy a cégek nem tudtak szerződést kötni az általuk biztosított munkavállalókkal, csak 2 év munkaviszony megszüntetése után , Stb.).

 

Mire van szükségem ahhoz hogy elkezdhessek dolgozni?

Ahhoz hogy munkát vállalj az Egyesült Királyságban, néhány további dokumentumra lesz szükséged, hogy készen állj aláírni egy szerződést egy munkáltatóval. Először is szükséged lesz egy “Nemzeti Biztosítási Számra”, amit minden munkáltató számára biztosítanod kell. Ez hasonló a magyar Társadalom Biztosításhoz (TB).

Eat követően nyitnod kell egy bankszámlát egy angol vagy nemzetközi banknál, ilyen például a Nationwide. Ehhez be kell menned a UCB diákszolgálati irodájába, ami a 7. emeleten található és kérned kell egy levelet ami bizonyítja diák státuszodat. Ezt a levelet az általad választott banknak kell megcímezned, és ezzel kell megjelenned a banki interview-n. A bank fog tájákoztatást adni arról ha egyéb dokumentumokra is szükségü lesz. Ez általában útlevél, Nemzeti Biztosítási Számot igazoló dokumentum, de további dokumentumokat is kérhetnek. Amennyiben inkább a személyi igazolványodat használnád az útlevél helyet, ez bonyolítja kicsit a procedúrát ezért azt ajánljuk, hogy útlevél is legyen nálad.

Hogyan találahatok szállást?

A legegyszerűbb módja annak, hogy biztonságos és jól elhelyezkedő szállást találj, ha a “Halls of Residence” egyetemén keresztül próbálkozol. További információ az UCB szálláshelyeiről ITT találhatsz. Előzetesen részvételi díjat kell majd fizetned, ami attól függ, hogy milyen fizetési módot választassz. Általában 3 hónapos részletfizetés történik, de lehetőség van havi részletfizetésre is. Ehhez mindössze annyit kell tenned, hogy fel veszed a kapcsolatot az UCB pénzügyi irodájával, ahol havi részletfizetési tervet készítenek a számodra. Ezután ezeket a részleteket kell majd befizetned minden hónapban, a pénzügyi irodában, vagy banki átutalással.

Ezek a szálláshelyek nagyon szórakoztatóak lehetnek, és megismerkedhetsz egy új angol egyetemi szállás élménnyel, amely nagymértékben eltér a magyar, horvát vagy szerb szálláshelyektől.

Mi van, ha nem bízom eléggé az angol nyelvtudásomban, hogy továbbtanulhassanak?

Az UCB biztosít Angol Fejlesztési Központ órákat, ahol minden segítséget megadnak az angol nyelv javításához. Továbbá, ez a központ segítséget nyújt az akadémiai feladatok nyelvtani korrigálásában, és tanácsokat ad arra vonatkozóan, hogyan javíthatod a szóhasználatodat és a dolgozataid felépítését. Tehát semmi okot az aggodalomra!