Gyakori kérdések

Hogyan és milyen gyorsan találhatok munkát?

Ha azonnal szeretnél munkát találni, azt javasoljuk, hogy a lehető leghamarabb küld el önéletrajzos jelentkezésedet a potenciális helyekre.A tapasztalat szerint  körülbelül 1-2 hónapra van szükség ahhoz, hogy munkát kapj, ezért azt javasoljuk, hogy legyen elég kezdőtőkéd addig amíg munkát nem szerzel.

Amennyiben úgy döntessz hogy a UCB-n fejezed be tanulmányaidat, az egyetem “HIRED by UCB” osztályán segítenek az angolok által elfogadott önéletrajz készítésében, interjú előkészületekben valamint egyéb munkavállalási tanácsokkal is ellátnak. Arra is megadják a lehetőséget,hogy feliratkozz egy e-mail hírlevélre, amelyben értesítést kapsz minden számodra releváns megüresedett pozícióról.

Ezen felül számos munkaközvetítő ügynökség létezik, mint például a “Off to Work” és a “Blue Arrow”, amely segítségével különböző cégeknél dolgozhatsz egy-egy műszakot a város egész területén. Ezeken keresztül gyakorlatot szerezhetsz többféle iparágban is.

Mindazonáltal kérjük, olvasd el minden ügynökség feltételeit figyelmesen, mielőtt aláírnál velük bármilyen szerződést, mivel szigorú követelményeknek és iránymutatásoknak kell megfelelniük. Tanácsot az iskolában ezzel kapcsolatban is kérhetsz.

 

Mire van szükségem ahhoz hogy elkezdhessek dolgozni?

Ahhoz hogy munkát vállalj az Egyesült Királyságban, néhány további dokumentumra lesz szükséged, hogy készen állj aláírni egy szerződést egy munkáltatóval. Először is szükséged lesz egy “Nemzeti Biztosítási Számra”, amit minden munkáltató számára biztosítanod kell. Ez hasonló a magyar Társadalom Biztosításhoz (TB).

Ezt követően nyitnod kell egy bankszámlát egy angol vagy nemzetközi banknál, ilyen például a Nationwide. Ehhez be kell menned a UCB diákszolgálati irodájába, ami a 7. emeleten található és kérned kell egy levelet ami bizonyítja diák státuszodat. Ezt a levelet az általad választott banknak kell megcímezned, és ezzel kell megjelenned a banki interjún. A bank fog tájákoztatást adni arról ha egyéb dokumentumokra is szükség lesz. Ez általában útlevél, Nemzeti Biztosítási Számot igazoló dokumentum, de további dokumentumokat is kérhetnek. Amennyiben inkább a személyi igazolványodat használnád az útlevél helyet, ez bonyolítja kicsit a procedúrát ezért azt ajánljuk, hogy útlevél is legyen nálad.

Hogyan találahatok szállást?

A legegyszerűbb módja annak, hogy biztonságos és jó helyen lévő szállást találj, ha a “Halls of Residence” egyetemén keresztül próbálkozol. További információt az UCB szálláshelyeiről ITT találhatsz. Előzetesen regisztrációs díjat kell majd fizetned, ami attól függ, hogy milyen fizetési módot választassz. Általában 3 hónapos részletfizetés történik, de lehetőség van havi részletfizetésre is. Ehhez mindössze annyit kell tenned, hogy felveszed a kapcsolatot az UCB pénzügyi irodájával, ahol havi részletfizetési tervet készítenek a számodra. Ezután ezeket a részleteket kell majd befizetned minden hónapban, a pénzügyi irodában, vagy banki átutalással.

 

Mi van, ha nem bízom eléggé az angol nyelvtudásomban, hogy továbbtanulhassanak?

Az UCB  Angol nyelvi Fejlesztési Központja  minden segítséget megad az angol nyelv gyakorlásához. Ez a központ segítséget nyújt az akadémiai feladatok nyelvtani korrigálásában, és tanácsokat ad arra vonatkozóan is, hogyan javíthatod a szóhasználatodat és a dolgozataid felépítését. Tehát semmi okod az aggodalomra!