Élet Dániában

Dánia - a világ legboldogabb országa?

Dániát gyakran a világ legboldogabb országának nevezik, de a boldogság nem jön magától, ha itt telepedsz le. A kemény munka – hálózatépítés – nyitottság – többek között elengedhetetlen, ha meg akarod találni a helyed Dániában.

A dánok általában szívesen fogadják a külföldieket, ha hajlandóak beilleszkedni és hozzájárulni a társadalom működéséhez. Egyes munkaterületeken hiányzik a képzett munkaerő, például a mérnöki, informatikai, automatizálási és robottechnológiai területeken. Ezekben a szektorokban könnyen el lehet helyezkedni a megfelelő képzettséggel, de sok más területen is alacsony a munkanélküliség.

Mik a várható költségek Dániában?

Dániát a megélhetési költségek szempontjából drága országnak tartják, különösen, ha a fővárosba, Koppenhágába tervezel költözni. Az ország más részei nem olyan drágák, de messze nem olcsók. Az alábbi táblázatban összehasonlítottuk három európai város megélhetési költségeit. A táblázatban szereplő árak euróban (€) vannak megadva, és hozzávetőleges becslések.

Összegyűjtöttük és összehasonlítottuk a népszerű élelmiszertermékek költségeit Dániában és Magyarországon. A táblázatban szereplő árak forintban (Ft) értendők, és 2023 februárjában kerültek begyűjtésre.

Mi a várható jövedelem Dániában?

Tapasztalataink szerint a legtöbb diák Dániába érkezése után 1-3 hónapon belül talál részmunkaidős diákmunkát. Az álláskeresésben ügynökségünk biztosít segítséget számodra. Diákmunkával kb. 14-16 €/órát kereshetsz ha elmúltál 18 éves. Az adó csak 8%, ha egy bizonyos szint alatt keresel. „SU”-t (állami támogatást) is kaphatsz, ha legalább 12 órát dolgozol hetente. Az SU bizonyos esetekben 650-700 €/hónap többletbevételt jelenthet.

Egyéb hasznos információ

Kiutazni többféleképpen lehet. Néha a szülők autóval viszik ki a diákokat. Egy másik lehetőség a repülővel való eljutás. Ha jó előre lefoglalod a jegyet, kedvezményesebben juthatsz hozzá. Néhány ‘fapados’ légitársaság is (Wizz Air, Norwegian és Ryanair) indít járatokat Koppenhágába vagy Billundba. A busszal való kiutazás is egy opció (pl. FlixBus).

Dánia legnagyobb városaiban kihívást jelenthet szállást találni. Diákként vagy kollégiumban vagy albérletben tudsz lakni. A kollégiumok általában olcsóbbak (2500-4000 DKK), de minél előbb kell jelentkezni rájuk, (például fél évvel a kiutazás előtt) mert várólista van. A lakásbérlés drágább megoldás, a diákok általában lakótársakat keresnek a költségek megosztására. A teljes lakás bérlése 5000 és 10 000 DKK között lehet, attól függően, hogy melyik városba tervezel költözni, és hol található a lakás.

Egészségbiztosítás
A dániában tanuló diákok ingyenes egészségbiztosításban részesülnek, valamint kapnak tartózkodási engedélyt. Ez a folyamat azonban akár 6 hetet is igénybe vehet, ezért javasoljuk, hogy indulás előtt igényeld a „kék” nemzetközi egészségügyi kártyát a helyi hatóságoknál.

Tartózkodási engedély
Ha felvesznek egy iskolába, és van szállásod, kérhetsz tartózkodási engedélyt. A folyamat általában 4-6 hetet vesz igénybe, de a legtöbb iskola segít ebben. Amikor megkapod a „sárga kártyát”, az azt jelenti, hogy van társadalombiztosítási számod, egészségbiztosításod, valamint tartózkodási és munkavállalási engedélyed.

A tanulás során felmerülő költségek fedezése érdekében részmunkaidős állást is vállalhatsz. Az iskolák azt javasolják, hogy hetente legfeljebb 15 órát dolgozz, hogy legyen elég időd a tanulmányaidra. Dániában nincs hivatalos minimálbér, de a legtöbb munkahelyen óránként 110-130 DKK között van a fizetés. Sokkal könnyebb munkát találni, ha tudsz egy kicsit dánul. Ha nem beszélsz dánul, akkor a következő típusú munkákat végezheted : mosogató, konyhai kisegítő, házvezetőnő, takarítóasszisztens, újságkihordó, bébiszitter és még sok más. Az álláskeresésben ügynökségünk tud segítséget nyújtani.

Hasznos linkek

Van bármilyen kérdésed?